Každý nakupuje rád ve slevě. Tak proč to neplatí o aktivech?

22. 6. 2022

Když jdete na pravidelný nákup potravin, tak většina z nás instinktivně kouká po zboží ve slevě. Je nám celkem jedno, kterou šunku si koupíme, ale pokud je jedna zlevněná ze 30 na 20 korun, sáhneme spíše po ní. Nejde ale jen o věci běžné spotřeby. Pokud byste v exekuční aukci vydražili byt v Praze za 50 000 korun za m2, budete slavit, jak jste velmi dobře vydělali a udělali výhodný nákup. To je naprosto logické chování a přijde nám to jako přirozená věc. Tak proč stejně většina lidí neuvažuje i u jiných věcí ve slevě? Proč si ještě před pár měsíci kde kdo kupoval akcie Tesly za více jak 1000 dolarů jednu s očekáváním, že do pár let bude stát několikanásobek a nyní, když stojí téměř o polovinu méně, tak se kupci nehrnou? Je to úplně jednoduché. Většina lidí totiž u investování neuvažuje racionálně, ale nechá se unášet emocemi. A to je špatně.

Býk vs. medvěd

Obavy jsou normální ale nesmí nás ovládat

Ze všech směrů se na nás hrnou negativní zprávy. Válka, inflace, vysoké ceny energií, ekonomická krize na obzoru a mnoho dalšího. Ano, jsou to vážné problémy a je normální z nich mít obavy, ale jakmile nás ovládá strach, začneme dělat špatná rozhodnutí.

Například spoření v bance. Je pravda, že na spořícím účtu nyní dostanete 4 % prakticky bez rizika a na termínovaném vkladu klidně 5 %. Je to ale výhra, když je inflace 15 %? No rozhodně není. Možná si říkáte, že je lepší mít 5 % než o 20 % krátkodobě přijít investováním, což na první pohled zní logicky, ale jak je to ve skutečnosti? Aby se vám tato strategie skutečně v dlouhém období vyplatila, znamená to, že musíte přesně vytipovat dno trhu a začít opět investovat v době, kdy se trend otočí. Dokážete to? Na světě je jen pár lidí, kteří to dlouhodobě umí. V praxi to spíše dopadne tak, že měsíčně budete odkládat peníze na spořící účet, kde budou zhodnocovány pod inflací a až si všimnete, že už zase jde trh nahoru, tak do něj naskočíte pozdě a přijdete o výnos, který byste získali, kdybyste dokupovali průběžně po cestě dolů. Časovat trh se zkrátka nevyplácí.

Stejně tak je třeba si uvědomit, že mnohem důležitější než cena v konkrétním okamžiku je fundament firmy/projektu. Tesla vyrábí stejně dobrá auta, ať už akcie stojí 1200 nebo 800 dolarů. Bitcoin je pořád stejný ať už stojí 30 nebo 60 tisíc dolarů. A XIXOIO tvoří tokenizační platformu respektující regulace ať už je inflace 2 % nebo 15 %. Vkládejte prostředky do toho, čemu věříte a o čem jste přesvědčeni, že je lepší než konkurence.

Závěrem je ale třeba apelovat i na osobní odpovědnost každého. Když říkáme, že spořící účet, který nabízí zhodnocení pod inflaci není dlouhodobě dobré řešení, tak to neznamená, že nemáte mít žádné peníze na spořícím účtu. Vždy je třeba mít dostatečnou peněžní rezervu na nenadálé výdaje a vždy je třeba včas platit všechny závazky. Až když jsou tyto základní finanční potřeby pokryté, má vůbec smysl přemýšlet o investování.

Ať už nás všechny čeká budoucnost světlá nebo temnější, důležité je, že v dlouhém období se máme všichni lépe než předtím. Jako Češi jsme přežili komunisty, nacisty, měnovou reformu i globální krizi 2008 a spoustu dalších problémů. Vždy jsme z každé krize vyšli silnější než předtím a bude to tak i za současné situace. Ať už se bude vyvíjet jakkoliv.