XIXOIO a SimpleCell zahájily Roadshow v karlínské Spojce

22. 2. 2022

Spojka Karlín se již po několikáté stala hlavním místem české tokenizace. Ve čtvrtek 17. 2. se totiž právě v těchto prostorách uskutečnila první zastávka Roadshow, kterou společně pořádají společnosti XIXOIO a SimpleCell a která má za cíl představit veřejnosti první tokenizovaný projekt v ČR - chytré elektroměry fungující na principu IoT (internet věcí) právě od SimpleCell, který zároveň provozuje IoT síť prakticky po celé ČR. Ale vystupující se dotkli mnohem více témat.


Hlavní hosté tentokrát byli docent Jan Lánský, vedoucí Katedry informatiky a matematiky na Fakultě ekonomických studií Vysoké školy finanční a správní a autor monografie o kryptoměnách, Radovan Vávra, předseda představenstva SimpleCell Networks a.s., investor, bývalý bankéř a popularizátor finanční gramotnosti a investování a Richard Watzke, předseda představenstva XIXOIO a.s.

Úvod debaty byl zaměřen na téma skutečné hodnoty věcí a peněz a jestli se jedná vlastně o to samé. Z debaty vyšlo, že není, protože i když lidé podvědomě u každé věci hledají nějakou objektivně vyjádřitelnou hodnotu, tak ve skutečnosti je hodnota čistě subjektivní. Navíc vyjadřovat hodnotu v klasických penězích ztrácí vzhledem k jejich prakticky neomezenému množství smysl. Kam neustálé tištění nekrytých peněz vede vidíme ve vysoké inflaci po celé Evropě i USA. Jak upozornil Jan Lánský, tak fakt, že Bitcoinu bude vždy jen omezené množství, je jedna z jeho největších výhod a proto dlouhodobě funguje jako uchovatel hodnoty.

Před otevřením hlavního tématu chytrých elektroměrů od SimpleCell ještě docent Jan Lánský provedl nutný úvod do obecných principů tokenizace, různých tipů tokenů a srovnání se zahraničím, kde v některých zemích jako je Lichtenštejnsko již existuje právní rámec pro tokenizaci. Tokenizace je ale trend v celém světě, kde ji reprezentuje především nadnárodní burza Binance.

A jak se na tokenizaci dívá člověk, který se celý profesní život pohybuje ve světě klasických financí? "Na českém finančním trhu se pohybuji 30 let a nic tak efektivního, jako je tokenizace firem, na něm nenajdete. Kvůli tomu tady nevznikly desítky výborných projektů. Čistě proto, že nebyly schopny získat kapitál na rozjezd," řekl Radovan Vávra.

Chytré elektroměry

Další část už se věnovala přímo chytrým elektroměrům, které budou tokenizovány skrze Token SCX.
Nejprve je třeba vysvětlit, proč by vlastně někdo měl chytrý elektroměr chtít a co bude umět. Chytrý elektroměr od SimpleCell umí online odesílat data o spotřebě a co je nejdůležitější, jeho pořízení je stejně nákladné jako u klasického elektroměru, který máte v bytě nejspíše i vy. Mít data o spotřebě online je velikým přínosem jak pro běžného uživatele, tak pro distributory energií. Energetické společnosti budou moci díky těmto datům nastavit nové druhy obchodních modelů, které se vyplatí díky stále vyššímu podílu obnovitelných zdrojů na evropském energetickém mixu. Obnovitelné zdroje totiž umí vyrábět elektřinu velmi levně, ale nelze jejich výkon regulovat podle spotřeby, protože jsou stoprocentně závislé na počasí. Často se tak stává, že v některých chvílích je elektřiny na trhu přebytek a je extrémně levná a v jiných chvílích naopak nedostatek a je drahá.
A právě díky chytrému elektroměru budou moci energetické firmy lidem nabízet to, že výměnou za nižší cenu odloží dané odběrné místo (třeba vaše domácnost) spotřebu v době, kdy je elektřiny nedostatek a naopak ji přesunou na období, kdy je jí přebytek. Díky chytrému elektroměru půjde online měřit spotřebu a váš dodavatel elektřiny tak bude vědět, že jste skutečně sušičku a pračku zapnuli mimo špičku, kdy je elektřiny přebytek. Tím pádem spotřebitelé ušetří peníze a energetická společnost taky, protože sami lidé budou vyvažovat spotřebu v síti.

Token SCX

Poslední část debaty se týkala přímo Tokenu SCX, přes který bude získáván kapitál na komercionalizaci chytrých elektroměrů. Prodej bude spuštěn v první polovině března letošního roku a přesné parametry jako upisovací cena a milníky projektu stanoveny dle IPCO procesu budou komunikovány až těsně předtím. Již nyní ale můžeme prozradit, že první tranše bude mít hodnotu 50 mil. Kč a čím rychleji se vyprodá, tím dražší budou tokeny SCX v další tranši. Zkrátka kdo dřív přijde, ten dřív mele :)

Komunitní projekt

Díky tokenizaci přes XIXOIO mají běžní lidé možnost se podílet na projektu, který řeší konkrétní a aktuální problém cen energií a ještě tak učinit skrze českou firmu a v české koruně. To je možnost, která nikde jinde na světě není.
Jsme na prahu digitální transformace ekonomiky v tokenomiku a budeme rádi, když se s námi vydáte na společnou cestu ke spravedlivější a efektivnější společnosti. Nebude to cesta rychlá, ani jednoduchá, ale určitě vede správným směrem. Již brzy představíme více jak o projektu chytrých elektroměrů, tak o Tokenu SCX.

A jak Roadshow ve Spojce a představení prvního tokenizovaného projektu hodnotí lidé, kteří jsou součástí naší komunity?

Jan Brázda

Jaký pocit jste si odnesl z Roadshow?
Já osobně jsem si odnesl pocit, že věci se dějí a vize XIXOIO postupně naplňují.

Dává podle vás smysl tokenizovat projekt Chytrých elektroměrů?
Dává mi to velký smysl, protože je to věc, která má uplatnění skoro v každé rodině. Jednak jim to pomůže k optimalizaci ceny za odebranou energii, jednak nám to dává možnost se spolupodílet na zisku z tohoto projektu. Pro mě to má ještě jeden rozměr a to ten, že, pokud se tato věc povede, bude to nejlepší reklama na XIXOIO, kterou si jen umíme představit.

Miroslav Koželuh

Jaký pocit jste si odnesl z Roadshow?
Velmi příjemná a uvolněná atmosféra, ale velmi profesionální prezentace projektů.

Čím vás jednotliví hosté zaujali?
Naprostá profesionalita, velký přehled v problematice a souvislostech a také humor.

Petr Beneš

Jaký pocit jste si odnesl z Roadshow?
Můj pocit z roadshow je velmi dobrý, ještě více mě to utvrdilo ve smysluplnosti projektu XIXOIO.

Dává podle vás smysl tokenizovat projekt Chytrých elektroměrů?
Rozhodně dává, protože chytré elektroměry přinesou užitek běžným domácnostem bez vyšších nákladů.

Čím vás jednotliví hosté zaujali?
Všichni hosté jsou profesionálové ve svých oborech s vyšším přesahem do různých odvětví.

Chcete i vy být u toho? Vstupte do naší komunitní sítě XIXOUT a získejte informační náskok. Zaregistrovat se můžete na www.xixout.com.

Již během několika dní uveřejníme na blogu sestřih toho nejzajímavějšího z této akce.